V torek, 16. aprila 2024, je bila v Domu na Vidmu na odru Kettejeve dvorane uprizorjena svetovno znana dramska igra Oliver Twist (po romanu Charlesa Dickensa) v izvedbi britanske gledališke skupine TNT Theatre. Ogledali so si jo učenci višjih razredov vseh občinskih osnovnih šol in dijaki 1. in 2. letnika gimnazijskih oddelkov Gimnazije Ilirska Bistrica. Med njimi smo bili tudi mi.

Predstava v angleškem jeziku je bila za naše učence in dijake prava poslastica. Vse je navdušil tobogan tragedije in komedije, groteskno raziskovanje Dickensove osrednje teme odnosa med revščino in kriminalom. Prepričane smo, da bo učencem ostala v lepem spominu.

Igralska zasedba pohvalila bistriške učence in dijake

Navdušeni so bili tudi igralci, predvsem nad mlado publiko, ki jih je budno spremljala skozi celotno dramsko dogajanje. Člani igralske zasedbe so po zaključku predstave z veseljem odgovarjali na vprašanja iz publike. Učiteljicam angleščine so po dogodku pohvalili učence in dijake, predvsem zaradi njihove zbranosti, poznavanja gledališkega bontona in dobrega znanja angleščine.

Do uresničitve želje, da bi ogled angleške predstave omogočili tudi učencem in dijakom v Ilirski Bistrici, je vodila dolga pot. Zavedajoč se, kako pomembno je angleški jezik doživeti tudi skozi umetnost in s tem bogatiti razumevanje in zavedanje raznolikosti jezikov in kultur, smo si učiteljice angleščine zadnja leta prizadevale svojim šolarjem omogočiti oglede gledaliških iger v angleškem jeziku.

Za izvedbo angleške različice Dickensonovega dela zaslužna Mojca Podboj s  Termoplasti-Plama in Plama-Pur ter Občino Ilirska Bistrica

Ideja, da bi v domači kraj povabili dramsko skupino iz tujine, se je porodila v aktivu učiteljic tujih jezikov na OŠ Dragotina Ketteja že avgusta 2023. Na naslednjem srečanju učiteljic občinskega aktiva angleščine so jo z veseljem sprejele tudi ostale učiteljice angleščine v občini. Dogodek je koordinirala Mojca Podboj, učiteljica angleščine na OŠ Dragotina Ketteja, in se že oktobra 2023 začela dogovarjati za izvedbo uprizoritve. Gospa Federica Parise, predstavnica mednarodnih gledaliških skupin za stike z javnostjo, se je nad našim predlogom navdušila. Ponudila nam je uprizoritev angleške dramske igre Oliver Twist.

Da je prišlo do realizacije dogodka smo lahko v veliki meri hvaležni podjetjema Termoplasti-Plama in Plama-Pur ter Občini Ilirska Bistrica, ki so nam vsak na svoj način pomagali pri uresničitvi nepozabnega in edinstvenega dogodka. Vsem donatorjem, predvsem direktorju Termoplasti-Plama Sandiju Prosenu, ter vsem odgovornim osebam na Občini Ilirska Bistrica se iskreno zahvaljujemo za podporo. Iskrena zahvala za vso pomoč, ki sta jo nudila gledališki skupini TNT Theatre, gre tudi tehniku Patriku Lovrinu in hišniku Doma na Vidmu Branku Ujčiču.

V bodoče si želimo še več takšnih priložnosti.

Vir prispevka: www.ilirska-bistrica.si

(Visited 27 times, 1 visits today)