Vlagajmo v naš planet

Svetovni dan Zemlje, ki ga od leta 1970 obeležujemo 22. aprila, letos poteka v znamenju pobude, da lahko vsakdo med nami prispeva za naš planet.

Na šoli se zavedamo, da ne moremo usmerjati dogajanja na planetarni ravni, a vseeno trdno verjamemo v besede, ki jih je izrekel Mahatma Gandhi: »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.«

Kako vse lahko prispevamo? (Foto: www.earthday.com)

Kaj torej lahko stori vsak od nas?

posadimo drevo

Drevesa varujejo zemljišča pred erozijo ali naravnimi nesrečami, izboljšujejo zdravje tal in napajanje podtalnice, spodbujajo rast avtohtonih rastlin ter blagostanje ljudi in živali na nekem območju. Takšni ukrepi so še posebej pomembni v predelih sveta, ki so najhuje prizadeti zaradi izgube gozdov.

Razmišljajmo zeleno. (Foto: www.earthday.org).

varujmo opraševalce

Opraševalci so ključni za našo prehransko varnost, brez njih bi lahko ostali brez živil, od katerih je odvisen naš obstoj. Zaradi človekovega vpliva in rabe pesticidov v kmetijstvu se je biomasa letečih žuželk zmanjšala za 76 %. Žuželkam lahko pomagamo s sajenjem avtohtonih in medovitih rastlin v okolici svojega doma ter zmerno in premišljeno rabo fitofarmacevtskih sredstev in zdravil.

Varujmo opraševalce. (Foto: www.earthday.org)

Foto:

pomislimo, kaj in koliko imamo na krožniku

Tudi količina in vrsta hrane, ki jo uživamo, močno vpliva na planet. Na spletni strani Earthday najdemo več kalkulatorjev, s katerimi lahko izračunamo svoj prehranski odtis. Kalkulatorji so v angleškem jeziku, do njih dostopate prek te povezave.

Pomislimo, kaj dajemo na svoj krožnik. (Foto: www.earthday.com)

podpiramo trajnostno modo

Tekstilna industrija je, takoj za naftno, druga največja onesnaževalka okolja na svetu. V zadnjih petnajstih letih se je proizvodnja oblačil skoraj podvojila. Ustvari ogromne količine odpadkov. Je eden največjih virov mikroplastike in onesnaževal v vodah.

Recimo ne hitri modi, kupujmo manj in le, ko oblačila zares potrebujemo. Najcenejša in okolju najbolj prijazna izbira je izmenjava oziroma nakup iz druge roke.

Kje so nastala naša oblačila in zakaj so tako poceni? (Foto: flickr)

zmanjšajmo rabo plastike

Na šoli se že več let trudimo delovati v skladu s sloganom »Bi šlo brez?«, s katerim želimo vsakega med nami spodbuditi k razmisleku o največkrat nepotrebni rabi plastike za enkratno uporabo, v kateri vse bolj utapljamo našo Zemljo.

Plastika – očem (ne)vidna težava. (Foto: www.earthday.org)

skrbimo za snažnost lokalnega okolja

Ob dnevu Zemlje že več let zapored organiziramo čistilno akcijo, s katero se pridružujemo lokalnim pobudam posameznikov na vseh koncih in krajih našega planeta, ki jim ni vseeno za dom, v katerem živijo in sega od domačega praga do najbolj oddaljenega kotička našega planeta. Varujmo ga, saj je edini, ki ga imamo!

Zemljevid čistilnih akcij je na voljo na povezavi.

Prispevajmo svoj del za boljšo prihodnost. (Foto: www.earthday.org)

Viri: www.earthday.org, www.gov.si, www.zps.si

(Visited 51 times, 1 visits today)