Po vsej Evropi se 700 milijonov Evropejcev, ki živijo v 46 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k učenju več jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje. Svet Evrope po celi Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino bogate kulturne dediščine naše celine. 

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov – skupaj z Evropsko komisijo.

Učenci zadnje triade so evropski dan jezikov zaznamovali s krajšo radijsko oddajo o jezikih, ki so jo predvajali med glavnim odmorom.

Vsi, ki vas zanimajo jeziki, pa lahko obiščete spletišče evropskega dneva jezikov, kjer najdete najrazličnejše zabavne dejavnosti – od natečajev (Jeziki v mojem razredu/šoli, Oblikovanje majice ob EDJ, Lepota jezikov), informativnih vsebin, vključno z dejstvi iz sveta jezikov, ki jih nismo poznali (Larino potovanje po Evropi, Si jezikovni detektiv?, Možgančkanje) do različnih zabavnih vsebin (Kje sem?, Kateri jezik je to?, Jezikovni izziv EDJ, aplikacija Jezikovni izzivi za tajne agente), knjiga šal v več jezikih in še in še.

Evropski dan jezikov, ilustracija: Anže Zadnik.

Vir prikazne slike: https://edl.ecml.at

(Visited 59 times, 1 visits today)