Na ponedeljkovem naravoslovnem dnevu so vsi naši učenci postali pravi mladi znanstveniki. Podali so se na teren in z državljansko znanstveno akcijo priskočili na pomoč znanstvenikom, ki preučujejo stanje evropskih rek. Učenci so pričakovali, da se bodo udeležili čistilne akcije, a so kaj kmalu spoznali, da so pred njimi pravi koraki raziskovalnega dela.

Učenci so po treh predpisanih metodah dela zbrali vzorce plastike in drugih odpadkov iz reke Reke in njene brežine ob mostu pri kraju Rečica ter jih dokumentirati. V nadaljevanju bo vloga znanstvenikov na Nacionalnem inštitutu za biologijo, da potrdijo in ovrednotijo zbrane rezultate ter analizirajo mikroplastiko iz reke.

Osnovni cilj vseevropske »akcije je okrepiti znanstveno sodelovanje v Evropi, spodbujati vključevanje državljanov v znanost in sodelovanje družbe v evropskem raziskovalnem prostoru ter ozaveščati o zavestnem in skrbnem odnosu do okolja«.

Veseli smo bili, da je tudi vreme sodelovalo z nami. Prvi vtisi naših učencev ob znanstveni akciji so lepi. Učenci so z opravljenim delom zadovoljni. In, kot je dejal nekdo ob koncu dneva: »Ko sem bil majhen, sem metal smeti na tla. Sedaj jih pa ne bom več.«

Zahvaljujeva se učencem in sodelavcem za dobro izpeljan dan.

Dejavnost je bila izpeljana in financirana v okviru mreže šol Parka Škocjanske jame in v sodelovanju z Ekologi brez meja.

Iskrena hvala, da se lahko učimo in ustvarjamo boljši svet z vašo podporo!

Manica Baša in Vesna Babnik

Pri delu smo res uživali, kar je razvidno s fotografij v galeriji spodaj.

Nekaj vtisov z enajste šole pod mostom se je po prihodu na šolo prelilo na papir.

V projekt smo vključili tudi naše najmlajše. Pikiji in Ježki so se sprehodili od vrtca do travnika pri spomeniku in na poti našli marsikaj, predvsem se niso mogli načuditi količini odvrženih cigaretnih ogorkov. Kadilci očitno pozabljajo, da je za razgradnjo ogorka potrebnih tudi več desetletij.

Po vrnitvi s terena so razvrstili in prešteli vse odpadke ter, kot naši najmlajši znanstveniki, reziltate tudi skrbno zabeležili.

Vse, ki bi o projektu Pirati plastike – dajmo Evropa! radi izvedeli kaj več, vabimo, da se sprehodite po spletišču projekta ali si ogledate katerega od prispevkov, objavljenih v slovenskih medijih.

https://www.plastic-pirates.eu/sl

RTV 4: Mikroplastika v rekah

VEČER: Pirati plastike ozaveščajo mlade: Plastenka v Dravi vpliva tudi na Črno morje

VTV MAGAZIN

Foto: Vesna Babnik, Manica Baša, Ida Možina, posnetek zaslona s spletne strani Piratov plastike

(Visited 274 times, 1 visits today)