V okviru izbirnega predmeta filmska vzgoja smo se v novembru udeležili delavnic, ki so del mednarodnega filmskega festivala za otroke in mladostnike ZOOM.17. Potekale so v Pionirskem domu v Ljubljani, kamor smo se odpravili trajnostno, to pomeni z vlakom.

Po prihodu v Pionirski dom in uvodnem pozdravu organizatorjev smo začeli smo z delavnico, na kateri smo se spoznavali z veščinami improvizacijskega gledališča. Komunikacijsko-gibalne delavnice so vodili sodelavci društva IMPRO. Utrinki z dogodka so na ogled na povezavi.

Na delavnici animacije, nad katero so bdeli mentorji društva Slon, smo se spoznali z risano animacijo. Nastal je filmček, ki si ga lahko ogledate na povezavi.

Festival ZOOM obsega tudi tekmovalni program, kamor se lahko prijavijo mladi filmski ustvarjalci z vsega sveta. Po odmoru za malico smo si v dvorani ogledali filme, ki so jih selektorji uvrstili v tekmovalni program. Sledila je razglasitev najboljšega filma in podelitev nagrade z uveljavljenim slovenskim animatorjem Koljo Saksida.

Klapo za najboljši otroški film ZOOM.17 je dobil filmček mladih ustvarjalcev iz Zaprešića na Hrvaškem. Člani žirije so svojo odločitev obrazložili takole:

“Kratki film domiselno združuje animacijo in igro, da prikaže otroški pogled na medijski svet odraslih. Ko otrok odpre časopis, ven planejo podobe sodobnosti: vojaki in tanki, ki se streljajo; velikanska ladja, ki se potopi; tekma dveh nogometnih ekip. Preproste, a vizualno učinkovite lutke in ozadja, izdelana iz časopisnega papirja, pred našimi očmi zaživijo svoja življenja. Mladi avtorji in avtorice tako smiselno uporabijo izvirne materiale in tehniko stop animacije, da z njima ustvarijo prepričljivo živ svet novic. Ta svet pa ni nič kaj prijazen otroškemu pogledu, zato na koncu konča kot kepa papirja v košu. Odprt konec dovoljuje lastno interpretacijo tudi gledalcu.”

Povezava do filma

Žirija je posebej izpostavila še Pripovedko o Velebabi, ki so jo producirali Društvo Slon, Belokranjski muzej Metlika in OŠ Metlika. Žirija pravi: “Kratki film prinaša svežo in zanimivo aktualizacijo ljudske pripovedke. Mlade ustvarjalke in ustvarjalci se v njej srečajo z lastno kulturno dediščino in jo na privlačen način posodobijo in oživijo. Likovna zasnova filma je atraktivna, uporaba stop animacije v tehniki kolaž pod kamero pa smiselna. Zgodba na odpira vrata h kritičnemu razmišljanju o oblikovanju družbenih norm, stereotipov in pričakovanj. Hkrati pa animirani film ponuja tudi priložnost, da mladi sami postanejo aktivni raziskovalci svoje kulturne identitete in njenega mesta v sodobni družbi.”

Povezava do filma

Po koncu delavnic smo si privoščili sprehod po zimskem sončku in se mimogrede ustavili v spominskem parku Navje, kjer počivajo nekatera pomembna imena slovenske literature in zgodovine.

Vir: pionirski-dom.si
Foto: MB
Ilustracija: TZ

(Visited 79 times, 1 visits today)